Näin joulun alla

 Hei pitkästä aikaa! 

Joulu on ainakin yleisesti ottaen ilon, valon ja rauhan juhla. Joulua vietetään perinteisesti perheen, ystävien ja sukulaisten kesken ja yhdessä ollen. Jouluna annetaan ja saadaan lahjoja, ne ja joulutunnelma tuovat parhaimmillaan iloa, nautintoa ja vaihtelua arkeen. 

Muistan kuitenkin myös niitä vuosia, jolloin joulu on tuonut mukanaan pohjattoman yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunteen. Koin tuota yksinäisyyttä siitäkin huolimatta, että minulla oli perhettä, ystäviä ja ihmisiä ympärillä. Olin tuolloin murrosiässä ja pohdin erilaisuutta sekä sitä, miksi olen vammainen. Silloin tajuntaani iski ensimmäisen kerran tieto, että elämässäni on olemassa rajoitteita, jotka vaikuttavat tulevaisuuteeni sekä ammatinvalintaan, sekä muihin haaveisiin. Muistan yhä sen musertavan tunteen, kun katsoin itseäni peilistä ja tajusin, että en ole muiden sisarusteni tavalla "normaali". Siksi minua välillä vieläkin ahdistaa näin joulun alla. Koin joulukiireiden keskellä, että minut on unohdettu. En nimittäin vammani vuoksi pystynyt osallistumaan joulutohinaan yhdessä muiden kanssa. Lisäksi tuntui, että olen aina tiellä, tai jos yritinkin päästä mukaan valmisteluihin, sain usein arvostelua tai sitten minut jätettiin yksin touhuamaan eikä sekään tuntunut hyvältä. Toisaalta en tykkää siitäkään, että joku "läähättää" niskassani jatkuvasti. Olisin kuitenkin toivonut saavani tarvittaessa apua. 

Luulen aiheuttavani yksinäisyyden tunteen osittain myös itse. Sillä en jossain vaiheessa elämääni uskaltanut kertoa ääneen mieltäni askarruttavista asioista tai tunteista, joista jo edellä mainitsinkin. Uskaltaminen ei suinkaan ollut kiinni joulupukin pelosta. 😂 Vaan pelkäsin tulevani torjutuksi ja lytätyksi. Näin huonojen asioiden olemassa olo elämässäni kiellettiin, enkä saanut ääntäni kuuluviin, tai jos sain ne mitätöitiin. Näistä joulumuistoista on jo onneksi aikaa ja ihaniakin muistoja jouluista löytyy, ja niitä on varmasti tulevaisuudessakin. 

Tällä blogitekstillä haluaisin muistuttaa, että meidän tulisi käydä katsomassa yksinäisiä ihmisiä liikkumistavasta ja iästä riippumatta. Sillä yksinäisyyttä on kaikkina vuodenaikoina, mutta erityisen pohjatonta se voi olla jouluna, jolloin pitäisi olla ilon ja juhlan aika. 

Oikein rauhallista joulua kaikille! 

💗 mursu 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jotain puuttuu

Tänään maanantaina

Joulun alla